Finanskris och svininfluensa

Finanskrisen håller i sig. Visst talas det om ljusare tider från olika analytiker och banker, men fortfarande råder det finanskris. Du märker det kanske inte om du fortfarande har ditt jobb kvar. Har du ett jobb och finansierar din egen bostad med banklån har du troligen fått en starkare privatekonomi. För det är ju jättebilligt att låna pengar förnärvarande. Om du är bolånekund och redan är inne i svängen. För de som kommer till banken idag kanske det ställs högre krav på egen kontantinsatts t.ex. Det är ju rätt tänkt, men samtidigt än rejäl rävsax för alla unga vuxna som ännu inte hunnit köpa en bostad. De låga räntorna håller priserna på bostäder höga och det blir rejält svårt för unga att komma in.

Rejält svårt är det också för företag som vill låna pengar till investeringar. Investerringar som kanske är nödvändiga för att kunna konkurera på marknaden. Bankerna vill inte låna ut pengar till företag. Följden blir att investeringarna uteblir ute på företagen och företagen tappar konkurrenskraft. Folk förlorar jobbet.

Än så länge finns det gott om välavlönade arbetstagare som bor i högt värderade bostäder till låg låååg ränta. Vad de tycks göra är att spendera pengarna och dessutom belåna sina idag högt värderade hus till att finansiera dyrbara renoveringar i de redan högt värderade bostäderna. Standardhemmet idag ska ju inte ha ett badrum utan en spaanläggning. Ett standardkök idag måste se ut som ett resturangkök i rostfritt. Så vi bygger, byter ut, renoverar, hårt piskade av inredningstidningar, inredningsprogram och så vidare.

Var det inte just precis det här som hände i USA för inte särskilt längesedan? Välavlönad arbetstagare med hyffsad ekonomi ena dagen och arbetslös utan betalningsförmåga andra dagen. Sedan kommer kallduschen. Som grädde på moset höjs räntan någon liten procent ( 1% på ett 3-mille lån ger 2500:- i ökade kostnader. Per månad). Alltför många kan inte betala och vips imploderar husmarknaden och det blir kris på riktigt.

Jag vill inte vara pessimist. Jag pekar heller inte finger. Jag sitter där själv. Jag har en banklånsfinansierad bostad och jag har mitt arbete kvar. Det anmärkningsvärda är att jag hittar tid mitt på dagen att skriva ett blogginlägg. Det hade varit otänkbart för inte sålängesedan. Det är inget gott tecken.

Vad jag försöker leva efter är att försöka hålla emot trycket från min älskade frus alla önskemål om klinkersklädda hemmaspa och thailandssemestrar. Skämt åsido, vi båda är ganska överens. Konsumerar sparsamt och renoverar ingenting vi inte kan finansiera med lönen. efter att vi sparat . Så det blir inga hemmaspa eller fasadbelysningar eller dubbelgarange med golvvärme. Det blir kanske en ny gardin , eller en ny rabatt.

Den här hösten ska man dessutom tänka på svininfluensa. Min magkänsla säger att jag själv skall ta smällen att bli sjuk, att min kropp skall skapa sina egna antikroppar mot viruset och att mitt immunförsvar stärks om jag får genomlida infuensan som vanligt. Men så kommer skolhälsovården. Som förälder måste jag ta ställning om jag skall vaccinera barnen eller inte. Om sprutan tar bort en veckas lidande för barnen och en veckas vab för mig, så visst , det låter ju bra.

Men faktumet att staten åtagit sig att köpa 18 000 000 doser av vaccinet får andra klockor att ringa. Vaccinet har en hållbarhetstid ( bäst-före-datum) inom ett år. Staten vill ha ut dessa 18 000 000 doser.Punkt. Råden och informationen från statligt håll blir därefter.

Jag vetefan. Blir det ngn spruta kvar när alla som är utsatta / tillhör riskgrupperna fått, så kanske jag tar en. Men jag kommer inte trängas i kön om man säger så…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: