Klarsynthet

kan vara som ett handikapp.

Den här pappan som låtsades att hans lille son råkat flyga iväg med en luftballong fick enormt stor uppmärksamhet. Att det hände i USA och att rapporteringen i våra egna kvällstidningar tog stor plats tyder på att uppmärksamheten var global. Eller så är det bara vi i lilla sverige som bryr oss om alla ickenyheter från det stora landet i väster. För det var väl en äkta ickenyhet. Efterssom pappan fejkat det hela. Så nu har det blivit en nyhet av ickenyheten eftersom pappan åtalas och det blir rättegång och flera dagars smaskens för media. Jag undrar om ballongpappan får något pröjs i slutänden i den här röran. Den här industrin som kallas nyhetsrapportering.

I Los Angeles satt en man död på sin balkong i flera dagar. Alla grannarna kunde se honom men ingen reagerade. Man trodde mannen var en ‘rolig halloweendocka’.  Jag vet inte hur jag ska sy ihop mitt resonemang i ord , men vad jag vill säga är att vi blir allt mer avtrubbade. Av alla dumheter vi matas med genom tidningar och TV. Oj , det där lät gammeldags, men jag menar det. Tidningar och TV matar ut enorma mängder dumheter. Det tyckte många på 70-talet också såklart. 

Kan man då säga att vi blir dummare och dummare ?  Hur skulle en medelklassfamilj på 70-talet reagera om de slog på ‘Svenska Hollywoodfruar’ eller ‘Roast på Berns’..eller ‘Sveriges fulaste hem’ eller ‘Grannfejden’…’Färjan’……’Bonde söker fru’..’Ensam mamma söker’….skulle de gå igång på det eller skulle de begå kollektivt självmord när de insåg hur samhället skulle se ut om 30år?

Jag lyckades zappa mig fram till något sevärt på TV igårkväll. Mitt ibland Cookalong, Matakuten och grannfejder och Ensamma mammor som klämmer baken på Bönder som söker i ett fult svensk hem, fann jag ett litet program som heter Hemliga svenska rum. Under byggboomen i Stockholm på 60-talet skedde en olycka i en tunnel 42 meter under jord. Några arbetare blev instängda under jord i fem dygn. Det som slog mig var hur tuffa de var. När de äntligen kom upp log de som solar och skämtade glatt med reportrar. De skämtade redan när de fick kontakt med omvärlden , långt innan de kunde räddas. De fick säkert två dagars ledigt efteråt.Vilka grabbar!! Idag hade det varit helt annorlunda. Man skulle tvingat dem att gå ut i media och berätta om sin ångest, deras fruar hade blivit uppslagna på helsida efter helsida. Sedan skulle det utkrävas kompensation av nå´n. Nå´n som hade ansvar. Staten eller byggföretaget eller båda två. Sedan skulle de blivit erbjudna att delta i Let´s Dance.

Vi blir alltmer bortskämda tror jag. Och svaga.

I svår fattigdom och armod kan man inte bry sig om Anna Anka. Man kanske har sitt lilla jordbruk , en torr plätt och ett gäng getter och varje dag är en kamp på liv och död. Det man har är sin religon. Och sin heder. Ett sätt att tänka och leva som vi i Anna Anka-land inte kan föreställa oss. Därför förfasas vi över kvinnor som bär burka och getter som slaktas på ett för oss primitivt sätt. Samtidigt som vi kränker fattiga länder genom att utvinna deras naturtillgångar ( i utbyte mot att vi trycker på invånarna vår livstil) förvånas vi över att några protesterar. Att deras band till religonen, det enda som gett dem hopp i årtusenden, stärks. Att det bildas grupper med såkallade extremister. Att dessa kan bli så förbannade att det bildas terrornätverk.

Det är så´n klarsynthet som är handikappande. Jag förstår hur det hänger ihop men har ingen lösning. Det finns ingen lösning. Som en blomma man vecklar ut  för att förstå den tills allt som återstår av blomman är en hög med skräp.

 

Håhåjaja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: